Alkohol lagarna i Sverige

Alkohol lagar och vad det innebär

Sverige har en strikt lagstiftning vad gäller alkohol. Kanske är det därför svenskar dricker mindre än genomsnittet i Europa. Å andra sidan dricker européer dubbelt så mycket som övriga världen. Alkohollagen (2010:1622) reglerar bland annat tillverkning av alkohol, partihandel, detaljhandel, marknadsföring av alkohol samt servering av alkohol.

Den kanske viktigaste delen i lagstiftningen ger Systembolaget monopol på försäljning av alkohol i butik. Staten kan således kontrollera tillgängligheten av alkohol. Tanken med monopolet är fint eftersom alkohol säljs utan vinstintresse i Sverige. Privata aktörer skulle snarare vara intresserade av ökad försäljning än människors välmående. Svenskars stöd för Systembolagets monopol har ökat från 49 % till 71 % de senaste tio åren.

Monopolet reglerar inte bara var eller när svenskar kan inhandla alkohol, utan framför allt vem som kan inhandla det. På Systembolaget måste du vara 20 år fyllda för att köpa alkohol. På restauranger och barer är gränsen 18 år. Att åldersgränserna skiljer sig beror på att restaurangen eller baren ansvarar över sina gäster och är skyldiga att neka den som druckit för mycket att köpa mer.

Lagstiftningen är också tydlig vad gäller reklam för alkoholhaltiga drycker. Konsumentverket ansvarar för att den reklam som syns följer lagstiftningen. Reklam för alkoholhaltiga drycker har ökat på senare år, på tre år har reklamen fördubblats och mer därtill. Systembolaget använder däremot reklam till att uppmärksamma problematik och konsekvenser som relaterar till alkohol. Samhället betalar 45 miljarder per år i kostnader för skador som alkohol orsakat – det handlar om både psykisk och fysisk ohälsa.

Den som vill tillverka sprit eller spritdrycker måste godkännas som upplagshavare för sådana varor. Om du inte är upplagshavare får du inte inneha eller använda en destillationsapparat. Däremot är kryddning av spritdrycker tillåtet. Du kan med andra ord krydda din snaps i egen serveringsrörelse utan att polisen har anledning att besöka dig.

alkohol