Konsten att ha kul utan alkohol

Kul utan alkohol går alldeles utmärkt

Alkohol hör ungdomen till, menar många. Och säkert är det så att alkohol varit en del av många roliga kvällar genom åren. Men har man mindre roligt utan alkohol? Om ja, varför? Det borde vara en given inställning att det går att ha kul utan alkohol.

Alkohol får människor att bli avslappnade och släppa hämningarna. För stunden kommer känslan av ett lyckorus. Denna känsla är temporär och övergår sedan till mer destruktiva känslor. Om någon ska förklara fördelarna med alkohol inser han eller hon snabbt att fördelarna inte är många. Visst, alkoholhaltiga drycker kan vara goda och vara avslappnande i måttliga mängder. Men vad händer därefter hos den som väljer att passera gränsen?

Det hör till att dricka sig berusad när man besöker krogen. Anledningen till detta förblir oklar. Alkohol utlöser aggressioner och våld. Dagen efter mår man dåligt, både fysiskt och psykiskt. Det är naturligtvis fel att dra alla över en och samma kam. Men denna bild är tyvärr inte ovanlig. En anledning kan vara att alkoholen tar oss till en annan verklighet, där vi tillåts vara de mest extrema versionerna av oss själva. Den som gör fel på fyllan blir ofta ursäktad medan den som väljer att vara nykter inte sällan blir utanför. Någonstans har det blivit fel eftersom den allmänna inställningen, åtminstone bland unga, är att man inte kan ha kul utan alkohol.

Fler borde väga alkoholens negativa och positiva effekter mot varandra. Positiva effekter kan vara att det smakar gott och är trevligt i sociala sammanhang. Det finns dock många drycker som smakar lika gott och en tillställning kan vara minst lika trevlig utan alkohol. Felet sitter istället i våra huvuden; vi tar alkoholen för given och ursäktar oss genom den. Nackdelarna med alkohol är många fler. Alkohol drabbar oss negativt fysiologiskt och sociologiskt. Hälso- och relationsperspektivet är tillräckligt negativt för att avstå alkohol.

Fördelarna med att vara nykter är desto fler. Nykterhet innebär frihet eftersom du är förmögen att ta dig vart du vill och i stånd att ta hand om dig själv. Dessutom sparar du både pengar och samvete om du väljer bort alkohol framför något annat. Framför allt är du dig själv och inte en rollkaraktär när du är nykter. Nackdelarna? Finns det ens några nackdelar med att vara nykter? Det går att ha kul utan alkohol. Det är till och med roligare än att vara berusad.

kul utan alkohol